Vi tilbyr rask utredning og behandling dersom du lider av snorking og-/ eller søvnapné

Snorking er lyder frembrakt i ganen og andre deler av de øvre luftveier, som drøvel, mandler og tunge. Ved at luft presses gjennom en trang åpning, frembringes lyd gjennom vibrasjon. Musklene er mer avslappet når man har drukket alkohol, tatt nervemedisiner, visse typer allergitabletter (for eksempel antihistaminer) og sovetabletter. Hos barn er årsaken til snorking og obstruktiv søvnapné (OSA) som oftest forstørrede mandler og polypper. Overbitt eller en spesielt liten underkjeve kan også lede til snorking og OSA, da tungen blir for stor i forhold til den plassen som er til rådighet. En svært lang, bløt gane kan snevre inn svelget.

Redusert luftstrøm gjennom nesen, for eksempel på grunn av skjev neseskillevegg, kan føre til stort undertrykk når man puster inn. De bløte delene i svelget klapper derfor lettere sammen og kan medføre vibrasjoner i ganen. Dette er en av forklaringene til at man snorker mer når man er forkjølet og tett i nesen. Nesepolypper, neseallergi og svulster i nesen kan også begrense luftstrømmen gjennom nesen.

Overvekt kan medføre at fettvev trykker på de øvre luftveier, som derfor blir trangere. Snorkere er ofte ensomme, men de er ikke alene. Ca 60 prosent av alle menn og 40 prosent av alle kvinner snorker ved 60 års alder. Ved 30 års alder er andelen ca 10 prosent for menn og 5 prosent for kvinner. Snorking kan virke forstyrrende for ektefelle eller samboer, som i noen tilfeller kan oppvise de samme symptomene som en person som lider av søvnapnè.

Pårørende

 

Å sove sammen med noen som snorker kraftig, er ikke bare irriterende. Det kan også påvirke personens fysiske og emosjonelle tilstand. Vi ser ofte at snorkerens symptomer ”smitter” over på partneren, og at disse problemene ikke blir tatt alvorlig nok av snorkeren selv. Det er ikke uvanlig at snorkeren reagerer med fornektelse på partnerens klager, noe som igjen kan forsterke problemene ytterligere.

Undersøkelser har avdekket følgende symptomer hos personer som sover ved siden av en som snorker:

  • hyppigere forekomst av smerter og ubehag generelt
  • dårligere hørsel, vanligvis på det øret som oftest er nærmest den som   snorker
  • hyppigere forekomst av tretthet og søvnighet på dagtid
  • fibromyalgi
  • depresjoner og dårlig mental helse
  • dårlig hukommelse

Få hjelp med din eller din partners snorking idag. Fyll ut skjema under så kontakter vi deg så fort som mulig.

Drammen Søvnklinikk AS

Bjørnstjerne Bjørnsons gate 21
3044 Drammen

Veibeskrivelse